Hírek

Minden hír egy helyen

Hírek

Minden hír egy helyen

Az Európai Zöld Megállapodás fontossága az állatjólét fenntartásához

A fenntarthatóság ma már a jövőnk része. 2019-ben az Európai Unió elfogadta az Európai Zöld Megállapodást, azzal a céllal, hogy Európai elérje 2050-ig a klímasemlegességet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének szavaival megfogalmazva, eljött az emberek Holdra lépésének ideje Európában.

Az elköteleződés egy fenntartható gazdasági rendszerhez az egyetlen mentsvára Európának, amibe kapaszkodhat a COVID-19 által előidézett válság után.

A fenntarthatósági intézkedések között elfogadták a “Termelőtől a fogyasztóig” (F2F) stratégiát, amely a jelenlegi ellátási láncot a társadalom igényeit kielégítő fenntartható termelés felé irányítja 2050-ig.

A termelőtől a fogyasztóig vagy a tudománytól a fogyasztóig?

A “termelőtől a fogyasztóig” stratégia a termelő és a fogyasztó érdekeit egyaránt figyelembe veszi és a fontossága abban rejlik, hogy e két tényező elemeit helyezi a középpontba. Ezen átfogó stratégiának a legfőbb célkitűzése javítani az élelmiszerfogyasztás és a termelés kihívásait oly módon, hogy ez fenntartható legyen a bolygónak.

Egy olyan környezetbarát termelési rendszerben, mint ez a fenntarthatósági paktum, az állatok tisztelete elengedhetetlen. A támogatott koncepciók között szerepel az állatjóléti és az állatvédelmi jogszabály, továbbá az életkörülmények és az állatok alapvető jogainak átfogó felülvizsgálata.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a valódi mechanizmus, ami ezeket a folyamatokat igazolttá és szembetűnővé teszi, az a tudomány. Egy állat, amelyet mennyiségileg meghatározható és kimutatható tudományos paraméterek szerint ellenőriznek és megfigyelnek, az egészséges és nyugodt. Ily módon, ahol a társadalmi felelősségvállalás részeként az állatjólét morálisan és etikusan figyelembe van véve, ott cserében az élelmiszer-biztonság optimális szintje biztosított, emellett, ahogy korábban már bemutatásra került, az állatvédelem a betegségek terjedésének csökkentésének egy fontos tényezője lehet.

Állatjólét a fenntarthatóság középpontjában

A fenntartható gazdasági fejlődés a nemzetközi közösséget helyezi a reflektorfénybe, ha az állatjólét, az életminőség, vagy a globális szabadság kiterjesztésének javításáról van szó. Az állatjólét a bolygó fennmaradásáért folytatott küzdelem része lett. A fenntarthatóság és az igazán hatékony gazdasági modell az állataink gondoskodásán és tiszteletén múlik.

2010-ben, a 18. Hús Világkongresszuson Daniela Battaglia a haszonállatok jólétének globális kooperációjának témáját mutatta be, aki Állattenyésztési hivatalnok az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet Állattenyésztési és Állategészségügyi Osztályán. A találkozón Battaglia rámutatott arra, hogy az állatjólét közvetlenül kapcsolódik azokhoz az alapvető jogokhoz, mint a megfelelő táplálkozás, létfenntartás, a tisztességes munkakörülmények, és az általában vett társadalmi igazságosság; és azokhoz a közös globális javakhoz, mint a biodiverzitás vagy a természeti erőforrások.

A FAO és a Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium által kiadott “Állatjólét a fenntarthatóság középpontjában” című jelentés kiemeli az állatjólét szükségessének prioritását a fenntarthatóság eléréséhez és felismeri, hogy az állattenyésztés és az állatjólét elválaszthatatlanul kapcsolódnak az etikai, a politikai, a gazdasági, a környezeti és a szociális kérdésekhez.

A Juh Terméktanács, az Interovic, a spanyol Juh és Kecske Szakmaközi Szervezete és a Provacuno, a spanyol Szarvasmarha ágazat képviselője hittek ebben és olyan minőségi sztenderdeket akartak kifejleszteni, amelyek megbízhatóak és ténylegesen garantálják az állatjólétet, mint folyamatos fejlődést a területen. Ezen három szervezet számára nem az a kérdés, hogy megfelelnek-e ezen követelményeknek vagy paramétereknek, hanem hogy képesek legyenek mindennap fejlődni, fejleszteni a mérési eszközöket, elfogadni a lehetőségeket és megbizonyosodjanak arról, hogy amit csinálnak, az helyes és teljesen megfelelő.

Mindez az “Európai Állatjóléti Kötelezetségvállalás” által vált valóra és az Európai Alap által finanszírozott nagyszabású promóciós kampány hamarosan megvalósul, melynek célja, hogy népszerűsítse és terjessze a húshasznú kérődző ágazatban az állatjólétet.

Legfrisebb hírek

suscríbete a nuestra newsletter

    Follow us on our social networks

    RRSS  Interovic

    RRSS Provacuno

    European
    Animal Welfare