Állatjólét


Az ágazat elköteleződése
és az 5 mentesség elve

Az állatjólétről

Az állatjólét röviden azt jelenti, hogy az állatokat jobb és méltányosabb körülmények között tartjuk a felesleges szenvedést elkerülve.
Csak hogy néhány példát említsünk, ebbe beletartozik többek között az elkóborolt állatokkal való törődés, az ipari élő állattartáshoz kapcsolódó felelősségvállalás, a háziállatok beoltásának kötelezettsége, az állatkertekben és a farmokon élő állatok tartása is.
Azonban a haszonállatokra fókuszálva az állatjólétet illetően azért harcolunk, hogy biztosítsuk azt, hogy az állattartó telepeken tartott állatok ne szenvedjenek, a tartási körülményeik javuljanak és a haláluk, amikor le kell őket vágni, fájdalommentes legyen.
Manapság az állatjólét az egyik legnagyobb gond mind a társadalom, mind az állattartók vagy kereskedők számára. Ez egy alapvető része a fenntarthatósággal és a bolygó jövőjével kapcsolatos globális elköteleződésnek.

Habár az állatok jogai nem újak a történelemben, az állatjólét koncepciója, amit ma értünk alatta, az aktivista, Ruth Harrison-hoz köthető, aki először vetette fel az ipari állatok tartásával kapcsolatos gondokat a múlt század közepén az Egyesült Királyságban.
Az „Animal Machines” („Állati gépek”) című könyve vezetett az állatjólét koncepciójának és az ún. öt mentesség megalkotásához, amely az emberek felelőssége:

Az 5 szabadságjog elve

1. MENTESSÉG

Mentesülés az éhség, alultápláltság, a szomjúság alól

2. MENTESSÉG

Mentesülés a félelem, a szorongás alól

3. MENTESSÉG

Mentesülés a kényelmetlenség, a diszkomfort alól

4. MENTESSÉG

Mentesülés a betegségek, a fájdalom, a sérülések alól

5. MENTESSÉG

Lehetőség a természetes viselkedés megélésére

Follow us on our social networks

RRSS  Interovic

RRSS Provacuno

European
Animal Welfare