Hírek

Minden hír egy helyen

Hírek

Minden hír egy helyen

Akkreditált tanúsítvány, kulcs a hőstressz elkerüléséhez

A hirtelen hőmérsékletváltozás komoly veszélyt jelent mind az állatokra, mind az emberekre nézve, valamint jelentősen megnöveli a dehidratáció, a görcsök, az ájulás, a szívritmuszavarok és egyéb tünetek kockázatát, amelyek akár halálhoz is vezethetnek. 1950 óta tavaly a negyedik legmelegebb nyarunk volt és a hőmérséklet ingadozások is egyre gyakoribbak, ezért a légkondicionálók szerepe egyre fontosabb, hogy megakadályozzák a hirtelen hőmérséklet változást és ezzel garantálják az állatjólétet. 

Ennek megfelelően, az Interovic, a Provacuno és a JTT támogatják az állatjóléti akkreditált tanúsítványt, akik harcolnak az állatokat ért hőstressz ellen úgy, hogy tudományos alapokon felállított paraméterek alapján, egy regisztrációhoz kötött rendszerben követik nyomon az adatokat és ha szükséges, akkor elvégzik a szükséges változtatásokat.   

Szigorúan és folyamatos és megfigyeléssel folyik a harc a hőstressz ellen

A folyamatos fejlesztésekhez nem elég egy korrekciót végrehajtani, hanem tudományos kritériumok szerint folyamatosan dokumentálni kell például a páratartalmat, légnyomást, CO2 szintet, stb. Ezek az adatok mérhetőek és visszakereshetőek, valamint a tudományos alapokon létrehozott paraméterek lehetővé teszik, hogy a gazdák maguk is képesek legyenek fejleszteni az épületeket és az állatok életminőségét. 

“Spanyolországban és Magyarországon a marha, a juh és a kecske esetében az akkreditált állatjóléti tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságok kötelezettséget vállalnak arra, hogy tudományos kritériumok alapján több, mint 80 paramétert figyelnek és rögzítenek naponta, többek között olyat is, ami a hőmérsékletváltozásra van hatással és ezáltal az állatjólétre is”, fogalmazta meg Tomás Rodríguez, az Interovic vezetője. 

Ennek megfelelően, minden nap egyre több állattartó látja azokat az előnyöket, amelyeket a Provacuno, az Interovic és Juh Terméktanács szervezetek által támogatott akkreditált állatjóléti tanúsítvány nyújt számukra. Egyrészt, a partnerek számára a hitelességet és megbízhatóságot az ENAC által akkreditált szervezet adja, amely garantálja ezeket az eredményeket, másrészt az akkreditált tanúsítványok általi folyamatos fejlődés az ellenőrző, kontroll és utánkövetési rendszerekben megjelenik a termelékenységben és a jövedelmezőségben is.  

“A tudományos paraméterek alapján történő ellenőrzés biztosítja az állattartókat arról, hogy az állataik mindig az optimális körülmények között élnek és megnyugtató, hogy a rendszer azonnal értesíti őket, ha valami probléma lenne az állatok életkörülményeivel”-nyilatkozta Javier López, a Provacuno vezetője.

Legfrisebb hírek

suscríbete a nuestra newsletter

    Follow us on our social networks

    RRSS  Interovic

    RRSS Provacuno

    European
    Animal Welfare