Európai jólét


A mi elköteleződésünk a jóllétük

Videó lejátszása
El bienestar europeo animal
El bienestar europeo animal

Európai állatjólét

Az Európai Bizottság Az Állatjólétet több mint 40 éve promótálja, amely során a mezőgazdasági állatok élete folyamatosan javult.
Az Európai Unió jelenleg is vezető szerepet tölt be az állatjóléttel kapcsolatos intézkedések tekintetében világszerte.
A Bizottság 2020. május 20-án elfogadta a „Termelőtől a fogyasztóig” stratégiát (Farm2Fork), amellyel bejelentették, hogy a Bizottság felülvizsgálja az állatjóléttel kapcsolatos törvénykezést 2023 végéig, hogy még inkább megfeleljen a legfrissebb tudományos eredményeknek. Továbbá a felülvizsgálatot kiterjesztik az alkalmazásra is, amellyel egy magasabb szintű állatjólétet garantálnak.
Azért, hogy elősegítsék a párbeszédet az illetékes hatóságok, vállalkozások, civil szervezetek és kutatók között az állatjóléttel kapcsolatos kérdésekben, amelyek az EU szintjén relevánsak, egy szakértői bizottságot állítottak fel 2017-ben az EU Állatjóléti Platformján belül.
2020. december 15-én a Mezőgazdasági és Halászati Tanács jóváhagyta annak a koncepcióját, hogy szükséges egy EU-s állatjóléti minősítés, amely kihangsúlyozza az állatjólét javítására vonatkozó átívelő célkitűzést az összes élelmiszer-termelő állatra.

Néhány stratégia

ELSŐ

7-ből 1 polgár állítja, hogy az állategészségüggyel és jóléttel kapcsolatos törvénykezést fejleszteni kellene és 13%-uk azt is vallja, hogy azok a döntések, amelyek az állatjólétet promótálják EU-s szinten, büszke európaivá teszik őket (Eurobarometer, Attitudes of Europeans towards the issue of biodiversity).

MÁSODIK

A válaszadók 94%-a hiszi, hogy fontos megvédeni a haszonállatok jólétét és a közvélemény több információt szeretne tudni arról, hogy az állatokat milyen körülmények között tenyésztik. Ezzel összefüggésben az EU-s polgárok 59%-a állítja, hogy készek többet fizetni olyan termékekért, amelyek az állat jólétét előnyben részesítő termelőtől kerülnek ki (Eurobarometer, “Attitudes of European citizens towards AW”).

HARMADIK

A válaszadók 90%-a hiszi, hogy az EU-s állatjóléti minősítés vagy védjegy hasznos lenne a fogyasztóknak arról, hogy milyen körülmények között tartják az állatokat.

Az állatjóléti tanúsítvány szükségessége

La necesidad de certificar el bienestar animal

Az európai polgárok nem gondolják úgy, hogy elegendő választék lenne az állatjólétet előnyben részesítő élelmiszerekből az üzletekben (Eurobarometer “Attitudes of European citizens towards AW”).

Számos felmérés során a társadalom kinyilvánította az elköteleződését az állatjólét iránt és olyan húst igényel, amely garantálja az állatjólétet a fenntartható termelési módok mellett, amellyel csökkenteni lehet a szénlábnyomot.

ÖNBEVALLÁS TANUSÍTVÁNY AKKREDITÁLT
TANUSÍTVÁNY
TANUSÍTVÁNY
NEM
IGEN
IGEN
3. FÉL ÁLTALI AKKREDITÁCIÓ
NEM
NEM
IGEN
KAPCSOLAT A KIBOCSÁTÓ ÉS A TANUSÍTÁSSAL RENDELKEZŐ KÖZÖTT
IGEN
IGEN
NEM
ÉRDEKÜTKÖZÉS MÉRTÉKE
5/4
5/3
NINCS
LEÍRÁS
A kibocsátó létrehoz egy márkát önkéntesen vagy egy 3. fél által alapkövetelményekkel, de az ellenőrzés önbevallás vagy a márka tulajdonosa által történik.
A kibocsátó egy 3. fél által kibocsátott és tanúsított márkát használ, aki kereskedelmi kapcsolatban áll a márka tulajdonosával.
A kibocsátó egy 3. fél által kibocsátott és tanúsított márkát használ, amely akkreditálva van egy független szervezet által.

Follow us on our social networks

RRSS  Interovic

RRSS Provacuno

European
Animal Welfare