Hírek

Minden hír egy helyen

Hírek

Minden hír egy helyen

Tanúsítvány vs. akkreditált tanúsítvány: ugyanannak tűnik, de mégsem az

A tanúsítvány kiállítása egy sztenderd eljárás, amelynek során egy szervezet írásban rögzíti, hogy az adott termék, folyamat vagy szolgáltatás megfelel-e a specifikus követelményeknek. Ezáltal a tanúsító pecsét megszerzése elengedhetetlen eszköze a tulajdonosok termék iránti garancia- és felelősségvállalásának.

Habár néhány dolog ugyanolyannak tűnik, de mégsem ugyanaz. Az akkreditált tanúsítvány megszerzéséhez az ENAC által végzett auditon is meg kell felelni, ez adja a hozzáadott garanciát, ami maga a hivatalos akkreditációs folyamat. Amennyiben a tanúsítványok NEM akkreditáltak, azok megbízhatósága ismeretlen.

Csak úgy, mint ahogy egy országnak is csak egy miniszterelnöke lehet, ugyanez igaz az akkreditációs intézményre is. 

A Nemzeti Akkreditáló Testület, melynek a nemzetközi jogban is elismert az a felelőssége, hogy a jóváhagyó testületek megfelelőségét értékeli és ellenőrzi: tanúsító szervek, teszt laboratóriumok, kalibrációs laboratóriumok, ellenőrző szervezetek, stb. Minden országnak megvan a saját szervezete. Spanyolországban a Nemzeti Akkreditáló Testület az ENAC.

Ez az oka annak, hogy nem minden tanúsítvány egyenlő és nem biztosítja ugyanazt a garanciát és megbízhatóságot. Csak egy Nemzeti Akkreditációs Testület által (mint például az ENAC) akkreditált tanúsítványok biztosítják az akkreditáció általi hozzáadott garanciát.

Ebből kifolyólag az akkreditált tanúsítvány maximálisan megbízható a felhasználó részére, annak köszönhetően, hogy a tanúsítványt érvényesítő szervezet munkája ellenőrizhető az ENAC által. Továbbá, az akkreditációs folyamat során mind a termék felé támasztott kötelezettségvállalások, mind maga a tanúsítási folyamat ellenőrzött és hitelesített, a tanúsítást végző szervezettel együtt.

Az állatjólét elkerülhetetlen kötelezettség

A Juh Terméktanács, az Interovic, a spanyol Juh és Kecske Szakmaközi Szervezete és a Provacuno, a spanyol szarvasmarha ágazat képviselője úgy gondolják, hogy az állatjólét témája egy “elkerülhetetlen kötelezettség”, ezért is bíztatják az állattartókat arra, hogy szerezzenek tudományos alapokon nyugvó akkreditált állatjóléti tanúsítványokat. 

Ez az egyetlen módja annak, hogy a fogyasztók teljes garanciát és megbízhatóságot kapjanak arról, hogy az a termék, amelyet fogyasztanak, tényleg az állatjóléti kritériumoknak megfelelően készült.

Ennek megfelelően, Javier López, a Provacuno vezetője úgy gondolja, hogy az akkreditált tanúsítvány az egyetlen eszköz, ami megbízhatóvá teszi a terméket a fogyasztó számára, hiszen a mögötte lévő Nemzeti Akkreditációs Testület (ENAC) garantálja, hogy a tanúsítási folyamat megbízható, átlátható és független.

Tomás Rodríguez, az Interovic koordinátora beszédében elmondta, hogy “a másik fontos eleme a fogyasztói bizalom elnyerésének, hogy a tanúsítványok tudományos kritériumok alapján készülnek, melyek mérhetők, nyomon követhetők és visszakereshetők, ezzel alátámasztva és bizonyítva a fogyasztók számára az állatjóléti kritériumok alkalmazását”. 

Mi a Nemzeti Akkreditációs Testület szerepe és milyen lenne a helyzet nélküle?

– Nemzetközi szinten van jelen és a Nemzetközi Akkreditációs Fórum koordinálja

– Lehetővé teszi a nemzetközi értékelési rendszer homogenizálását úgy, hogy a követelményeket ISO szabványokban rögzítik.

– Garantálja az operatív szervezetek függetlenségét és megbízhatóságát (tanúsító szervezetek, teszt laboratóriumok, kalibrációs laboratóriumok, ellenőrző szervek, stb.).

-Minden országnak megvan a saját intézménye. Spanyolországban a Nemzetközi Akkreditációs Intézet az ENAC.

Az akkreditált tanúsítvány egy eszköz, ami növeli a profitabilitást és a termelékenységet.

Az akkreditált tanúsítvány megszerzéséhez hozzátartozik annak a folyamatnak az implementációja, amikor az állattartó telepen az adatokat és a mutatókat rögzítik. A napi ellenőrzésnél az állattartók azt az ellenőrző és utánkövető rendszert használják, ami segít nekik az információ elemzésében, ezzel garantálva az állatjólétet és a folyamatos fejlődést.

Ezáltal, az akkreditált tanúsítási folyamat nemcsak az állatjólétet garantálja, hanem fontos eszköze a gazdaság jövedelmezőségének javításához.

Kukovics Sándor, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint, “egy gazdaság üzleti alapon működik, melynek jövedelmezőnek kell lennie, ami elsődlegesen az állatok egészségétől és az állatjóléttől függ. Az egészséges és kiegyensúlyozott állatok többet és jobban termelnek, mint a nem egészséges társaik. Ezért a nyomonkövetés céljából rögzített adatok, amelyre az akkreditált tanúsítvány kötelez, lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy olyan lokális technológiai és a működést segítő fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek nem csak az állatjólétre vannak közvetlen pozitív hatással, hanem a költségek csökkentéséhez és a jövedelmezőség növeléséhez is hozzájárulnak”.

Legfrisebb hírek

suscríbete a nuestra newsletter

    Follow us on our social networks

    RRSS  Interovic

    RRSS Provacuno

    European
    Animal Welfare