2022 | NOVEMBER | 14

A húshasznú kérődző állatok ágazatának 1.

Európai Állatjólét Szimpóziuma, 2022

AZ EURÓPAI ÁLLATJÓLÉT ELSŐ SZIMPÓZIUMA

KÖTELEZETTSÉG

“Állataink
jólétének
biztosítása”

A szimpózium megrendezésének apropója, hogy egy olyan találkozót teremtsen meg, amely összehozza azokat, akik törődnek az állatokkal, garantálni és biztosítani tudják az állatvédelmet, és a célja pedig, hogy a húságazat termelési láncát alkotó minden egyes szereplő számára egy érdekegyeztetési fórumot teremtsen, különös tekintettel a húshasznú kérődző állatok ágazatára. Ez lesz az első olyan világméretű találkozó, amely ilyen témára fókuszál, tudományos szempontból pedig minden olyan aspektussal foglalkozik, amely garantálja az állatok jólétét.

A találkozó célja, hogy a tudósok, szakemberek, termelők, tanúsítók, gazdálkodók és a lánc különböző érdekelt felei tudományos és szakmai szempontból megvitassák és elemezzék az állatjólét helyzetét az Európai Unió keretein belül. Különös figyelmet fordítanak a jogalkotási javaslatok alkalmazási szempontjaira, amelyek befolyásolják az állattenyésztés valóságát, valamint az akkreditált tanúsítási rendszerek hozzájárulására, mint olyan eszközökre, amelyek teljes garanciát nyújtanak az állatjólét értékelésének tárgyilagosságára az összes érintett fél számára: a gazdálkodóknak, az értékesítési lánc tagjai, a fogyasztók és a közigazgatás számára.

A szimpózium szakmai titkársága a Spanyol Állatvédelmi és Állatjóléti Társaság (SEPROBA) irányítása alá tartozik, a tudományos bizottság pedig hat olyan tudósból és szakemberből áll, akik bizonyított tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.

A publikációk regisztrációs határideje szeptember 19., eddig az időpontig minden érdeklődő elküldheti kéziratait a szimpóziumban való megjelenéshez.

A helyszín az Európai Bizottság spanyolországi képviselete lesz, amely Madridban (Paseo de la Castellana 46.) található, és az esemény idén november 8. és 10. között kerül megrendezésre (az időpontot hamarosan véglegesítik).

A szimpózium évente megtartandó európai eseményként jön létre, minden évben más helyszínen, azzal a céllal, hogy elősegítse az állatjólétről szóló tudományos és szakmai vitát európai szinten.

Ha Ön is részt szeretne venni, ingyenesen regisztrálhat.

· HA ÖN IS RÉSZT SZERETNE VENNI, INGYENESEN REGISZTRÁLHAT ·

AZ ÁGAZAT SZEREPLŐI SZÁMÁRA KIALAKÍTOTT PROGRAM

08:45 – Megnyitó, a résztvevők fogadása

09:00 – Megnyitó a spanyolországi Bizottság képviselője és az európai intézmények (Parlament/Bizottság) képviselőivel

09:30 – 1. előadás: Az EU jelenlegi politikai irányelvei az állatjólétre vonatkozóan (Copa-Cogeca tag)

10:15 – 2. előadás: Állatjólét a borjúhízlalás területén a mediterrán módszer szerint (Dr. Vicente Jimeno)

11:00 – A húsfogyasztás etikája (Dr. Fernando Savater)

11:45 – Kávészünet

12:00 – 4. előadás: Állatjólét a közép-európai juhágazatban (Dr. Kukovics Sándor)

12:45 – Tudományos-szakmai kommunikáció a szarvasmarha-, juh- és kecskehústermelés mediterrán rendszereiről

14:15 – Networking ebéd + poszter szekció

15:30 – 5. előadás: EU állatjóléti jogszabályok: jelenlegi viták és jövőbeli kilátások (Carolina Cucurella, Európai Állat- és Húsipari Szakszervezet-UECBV)

16:00 – 6. előadás: A 22/25 Európai Program piackutatásának (1. év) és az ágazati szakemberek felmérésének bemutatása (2022. év). A felelős személyek által kerül bemutatásra.

16:45 – Kerekasztal beszélgetés: Tudományos ismeretek a kérődző állatok jólétéről, a javaslatok alkalmazhatóságának vizsgálatáról. A kerekasztal tagjai az előadókból lettek összeállítva és Dr. Miguel Ángel Aparicio moderálja.

17:45 – Következtetések

17:50 – Záróünnepség

Útmutató a 2022-es húsfogyasztásra szánt kérődző
állatok tenyésztésével foglalkozó európai állatjóléti
szakmai szimpózium szerzői számára

Az Európai Állatjólét Szimpóziumán megjelenő
kéziratok sablonja

· HA ÖN IS RÉSZT SZERETNE VENNI, INGYENESEN REGISZTRÁLHAT ·

A HELYSZÍN ÉS A RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

DÁTUM: 2022. november 14.
HELYSZÍN: Az Európai Bizottság spanyolországi képviselete
CÍM: Spanyolország, Madrid, Paseo de la Castellana 46.

A RÉSZVÉTEL REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT:

Ha kérdései vannak, küldjön egy e-mailt a következő címre:
secretaria_tecnica@bienestaranimaleuropeo.com

FERNANDO SAVATER

Esszé, novella- és drámaíró

A filozófia professzora több mint 30 éve, különösképpen az etikát és az értékeket tanulmányozza.

Az “Etikáról Amador fiamnak” című könyvét több mint húsz különböző nyelvre fordították le. Ő a szerzője a „Tauroetikának” is, amely egy rövid tanulmány az ember állatokkal való kapcsolatáról.

Számos európai és amerikai egyetem díszdoktori címét viseli.

VICENTE JIMENO

AGRÁRMÉRÖK

Vicente Jimeno agrármérnökként végzett a Madridi Politechnikai Egyetemen (UPM) 1980-ban, majd 1990-ig különböző takarmányipari cégeknél dolgozott a takarmányozási ágazaton belül a kérődző állatok takarmányozásának területén, ahol széleskörű ismereteket szerzett a takarmányadagok összeállításáról és a haszonállatok takarmányozásáról. 1990-ben csatlakozott az UPM-hez, mint az Állattenyésztés Tanszék docense. Több különböző tanári pozíció betöltése után 2008-tól egyetemi tanárként dolgozott a Felsőfokú Agronómiai, Élelmiszeripari és Biorendszermérnöki Iskolánál az UPM-nél. 1998-ban a Madridi Complutense Egyetemen (UCM) állatorvosi képzésen főiskolai végzettséget szerzett, majd 2004-ben biológiai tanulmányokból doktorált az UPM-en.

Az egyetemhez való csatlakozása óta mindig szoros kapcsolatot ápol a kérődzők takarmányozási ágazatában tevékenykedő cégekkel, ami lehetővé tette számára, hogy e cégek fejlesztési és kutatási igényeire alkalmazott kutatási projekteket dolgozzon ki a kérődzők élelmezési és takarmányozási területére összpontosítva.

CAROLINA CUCURELLA

Európai Állat- és Húsipari Szakszervezet-UECBV

Állatorvosi diplomáját a barcelonai Autonóma Egyetemen szerezte, Chilében nőtt fel, ahol családi vállalkozásuknak köszönhetően mindig is kötődött az állattenyésztéshez, ahol állatorvosok és állattenyésztők számára különböző szolgáltatásokat és felszerelést nyújtottak.

2001-ben visszatért szülőhazájába, Katalóniába, hogy állatorvosnak tanuljon. 2006-ban csatlakozott az ANAFRIC-hez szakmai titkárként, hogy a tagokkal együtt dolgozzon az élelmiszer-biztonsági előírások, az állategészségügy és állatjólét, az export és az import területén, de Carolina feladatköre emellett igen sokrétű, mint például a képzéseket tart, valamint többek között a “Mészárosok Céhe” (Gremi de Carnissers de Barcelona) magazin rovatvezetője. Részt vett regionális és nemzeti szintű munkacsoportokban, például ágazati bizottságokban, exportban ("Grupo Cárnicos"), valamint az Európai Állat- és Húskereskedők Egyesületének (UECBV) munkacsoportjaiban.

2021-ben csatlakozott az UECBV csapatához állatorvosi tanácsadóként, ahol egyebek mellett az élőállat-kereskedők állategészségügyi és különösen állatjóléti részlegének irányításáért felel, ami napjainkban a fő prioritás a húshasznú állattenyésztési ágazat számára, a mezőgazdasági, szállítási, vágási és címkézési szintű jogszabályok felülvizsgálata miatt.

KUKOVICS SÁNDOR

A MAGYAR JUH TERMÉKTANÁCS ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA

Dr. Kukovics Sándor 40 évet töltött az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben (Herceghalom, Magyarország) a kiskérődzők ágazatának felelőseként, 35 könyvet szerkesztett, több mint 1500 cikket publikált és 4 termékre szerzett lincencet. Különböző magyarországi egyetemek alap- és továbbképzésében vett részt. 1996-tól a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület elnökeként, 2010-től a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatójaként dolgozik.

2015 és 2019 között az EU COPA-COGECA juh- és kecskeágazattal foglalkozó munkacsoportjának alelnöke volt. 2016 óta a Nemzetközi Kecskeszövetség igazgatótanácsának tagja, és a 2022-ben megrendezésre kerülő 13. Nemzetközi Kecskekonferencia főszervezője.

ISABEL CASASÚS

KUTATÓ

Isabel Casasús állatorvostanból szerzett doktori címet és jelenleg az aragóniai Agrár-élelmiszeripari Kutató és Technológiai Központ (CITA) Állattudományi Tanszékének kutatója. A kérődző állatok tenyésztési módszereire szakosodott, különösen extenzív tenyésztési módszerekre. Kutatómunkája a genotípus, a takarmányozás, a gazdálkodás, a legelőhasználat és az állatélettan (növekedés, szaporodás, jólét) összefüggéseit foglalja magába a társadalmi-gazdasági és környezeti fenntarthatósággal összefüggésben. Ő a CITA La Garcipollera Kísérleti Farmjának tudományos vezetője, és az Európai Állattudományi Szövetség (EAAP) elnöke.

icasasus@cita-aragon.es
ORCID
iMarinaCITA

Miguel Ángel Aparicio Tovar

ÁLLATORVOSI TANULMÁNYOKBÓL DOKTORÁLT ÉS A MADRIDI COMPULTENSE EGYETEMEN VÉGZETT

Az Extremadurai Egyetem Állatorvostudományi Karának állattenyésztés professzora. 1987 és 1989 között az Extremadurai Egyetem Állattenyésztési és Élelmiszertudományi Tanszékének igazgatója. 1991 és 1995 között az Extremadurai Regionális Kormány Fogyasztóügyi (és Állategészségügyi) Főigazgatója. 1995 és 1999 között az Extremadurai Egyetem Tudástranszfer Irodájának igazgatója. A Királyi Állatorvostudományi Akadémia (RACVE) teljes jogú tagja 2005 óta. A RACVE titkárhelyettese. A Mexikói Állatorvosi Akadémia külföldi levelező akadémikusa. A Spanyol Állattudományi Egységek Szövetségének alelnöke. A Spanyol Állatvédelmi és Állatjóléti Társaság (SEPROBA) elnöke

Számos publikációja jelent meg hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban az ibériai sertésekről és az állatjólétről. Nemzetközi tudományos folyóiratok bírálója. Közreműködött a fent említett témákkal foglalkozó hazai és nemzetközi tudományos kongresszusokon. Számos könyve és könyvfejezete jelent meg. A Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszerügyi Minisztérium által 2020-ban megjelent utolsó szakmai tudományos jellegű könyve az "IBÉRIAI SERTÉS: Zootechnikai alapok a nitrogén- és foszfortakarmánymérleg kiszámításához" címet viseli. A marha és juhágazat állatjóléti protokolljának tudományos vezetője -AWIS (Interovic).

María Jesús Alcalde Aldea

ÁLLATTENYÉSZTÉS professzora

María Jesús Alcalde Aldea a Sevillai Egyetem (Spanyolország) állattenyésztés professzora. A Zaragozai Egyetemen szerzett PhD fokozatot állatorvosi tudományokból. Kutatási tevékenységét a birkák hasított testének és húsának minőségével, később kecskékkel és egyéb állatfajokkal, mint például sertésekkel és lovakkal kezdte. További kutatási területei a következők: állatjólét a juh- és kecskeágazatban, juh- és kecskefajták és tenyésztési rendszerek jellemzése, valamint nyomon követhetőség zsírban oldódó vitaminok felhasználásával az állati takarmány biomarkereiként az állati termékekben. Körülbelül 50 cikke jelent meg magas reputációval bíró nemzetközi folyóiratokban, és több mint 120 előadást tartott spanyol és nemzetközi nemzeti kongresszusokon. Szoros kapcsolatban áll a Spanyol Juh- és Kecsketechnikai Társaság szervezetével, amely igazgatótanácsának tagja, titkári, elnöki pozícióját is betöltötte, jelenleg alelnöki szerepkörben végzi tevékenységét. 2018 óta tagja az INTEROVIC Állatjóléti Kötelezettségvállalás Tudományos Bizottságágának (AWIS) Spanyolországban

Luis Fernando Gosálvez Lara

GAZDASÁGI AGRÁRMÉRNÖK ETSEAM

A Madridi Politechnikai Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát. 2017 és 2021 között tagja az Európai Állatjóléti Platformnak 2017-2021. A spanyol ágazati szövetségeknek tanácsadója (Asoprovac; Anice; Interporc; Provacuno; Interovic; Intercun; Propollo) az állattenyésztési stratégiákkal kapcsolatban. Együttműködésekben vesz részt különböző közintézményekkel (Mezőgazdasági Minisztérium, Katalónia Regionális Minisztériumai, értékelő testületek (C-León), Lérida és Salamanca Tartományi Tanácsok, Parlament és Európai Bizottság), jelentésekkel, munkacsoportokkal és meghallgatásokkal.

Állattenyésztéssel és állatjóléttel kapcsolatban oktat és kutatásokat végez, részt vesz állattenyésztők, állatorvosok és mezőgazdasági mérnökök különböző képzési programjaiban, valamint különböző állami és magán kutatási projektekben vesz részt különböző cégekkel. Számos tudományos és szakmai publikációja jelent meg, 7 doktori értekezés témavezetője.

Részt vett állatjóléti tanúsítási előírások kidolgozásában a húsmarha- (PAWS), és a juh- és kecskeágazat (BAIE) számára, jelenleg az ipari nyúlfogyasztásról szóló előírásán dolgozik.

Susana Astiz

TUDOMÁNYOS KUTATÓ AZ INIA-CSIC ÁLLATSZAPORÍTÁSI OSZTÁLYÁN

Susana Astiz 2010 óta az INIA-CSIC Állatszaporítási Tanszékének vezető kutatója Madridban. 1995-ben állatorvosi doktori fokozatot szerzett Madridban (UCM), doktori (Ph.D.) fokozatot szerzett a Hannoveri Egyetemen 1999-ben, biostatisztika mesterképzést az UAB-nál (Barcelona, Spanyolország, 2006), és 2007 óta az ECBHM diplomatája. Szakmai tapasztalatot szerzett az Állattenyésztés és -gyógyászat területén gyakorló orvosként és állattenyésztési tanácsadóként (Németország és Spanyolország). Szakmai vezetőként dolgozott gyógyszergyártó cégeknél, most pedig kutatóként a következő témákkal foglalkozik: állattenyésztés, szaporodási fiziológia és fenntarthatóság az állattenyésztési rendszerekben.

VICENTE JIMENO

AGRÁRMÉRÖK

Vicente Jimeno agrármérnökként végzett a Madridi Politechnikai Egyetemen (UPM) 1980-ban, majd 1990-ig különböző takarmányipari cégeknél dolgozott a takarmányozási ágazaton belül a kérődző állatok takarmányozásának területén, ahol széleskörű ismereteket szerzett a takarmányadagok összeállításáról és a haszonállatok takarmányozásáról. 1990-ben csatlakozott az UPM-hez, mint az Állattenyésztés Tanszék docense. Több különböző tanári pozíció betöltése után 2008-tól egyetemi tanárként dolgozott a Felsőfokú Agronómiai, Élelmiszeripari és Biorendszermérnöki Iskolánál az UPM-nél. 1998-ban a Madridi Complutense Egyetemen (UCM) állatorvosi képzésen főiskolai végzettséget szerzett, majd 2004-ben biológiai tanulmányokból doktorált az UPM-en.

Az egyetemhez való csatlakozása óta mindig szoros kapcsolatot ápol a kérődzők takarmányozási ágazatában tevékenykedő cégekkel, ami lehetővé tette számára, hogy e cégek fejlesztési és kutatási igényeire alkalmazott kutatási projekteket dolgozzon ki a kérődzők élelmezési és takarmányozási területére összpontosítva.

Follow us on our social networks

RRSS  Interovic

RRSS Provacuno

European
Animal Welfare