Hírek

Minden hír egy helyen

Hírek

Minden hír egy helyen

Az Európai Parlament is világosan fogalmaz: a tudományos alapok és az átláthatóság kulcsfontosságú minden állatjóléti tanúsítvány esetében

Április 26-án, az Európai Bizottság spanyolországi képviseletének székhelyén tartott madridi előadásunk után másnap az Európai Parlamentbe látogattunk el, ahol lehetőségünk volt bemutatni azt a három évre szóló javaslatot is, amellyel a program a spanyol és magyar juh- és kecske ágazat (Interovic és JTT) és a spanyol hús és marhahús szövetség szakmabeli tagjai (Provacuno) népszerűsítik és ismertetik az állatjólétet és az akkreditált tanúsítványokat. Ezek segítségével a fogyasztók megkülönböztethetik a vásárolni kívánt bárány-, kecske- és marhahúst, melyek szigorú paraméterek betartásával készülnek, garantálva a fizetőképességet, átláthatóságot, a szigorú szakmai hozzáértést, valamint az állatok egészségét és jólétét.

A látogatásunk során Clara Aguilera, az Európai Parlament képviselője és a Mezőgazdasági Bizottság Szocialista Képviselőcsoportjának koordinátora együttműködését fejezte ki a számunkra, amit felbecsülhetetlenül értékesnek tartottunk. A rendezvény ez alkalommal a parlamenti képviselőket és az ágazat résztvevőit célozta meg. Az eseményen a szakértő képviselők bemutatták a kampány tartalmát, amelyet Miguel Angel Higuera, a Copa-Cogeca Állategészségügyi és Állatjóléti Munkacsoportjának elnöke, az általa létrehozott állatjóléti címkézéssel foglalkozó alcsoport tagjának felszólalása előzött meg, az Európai Bizottság az EU állatjóléti platformjának keretein belül.

Az EP-képviselő, Clara Aguilera, a köszöntő során hangsúlyozta a tudományos kritériumokon alapuló, nyomon követhető, garantált és időben mérhető tanúsítványok fontosságát, valamint azt, nagy megelégedettséggel tölti el, hogy„két spanyol szakértő – egy magyar társával együtt – létrehozta ezt a kezdeményezést, és megelőzve ezzel az Európában létrehozott állatjóléti követelményeket.A képviselőasszony ugyancsak felhívta a figyelmet a lakosság megfelelő tájékoztatásának fontosságára, mivel „a változtatásokat a fogyasztónak fel kell ismernie, mert minden változtatás erőfeszítésekkel és költségekkel jár, aminek a fogyasztók nem mindig vannak tudatában, így nem képesek azokat értékelni a saját dimenziójukban”.

A Copa-Cogeca Állategészségügyi és Állatjóléti Munkacsoport elnöke, Miguel Angel Higuera kiemelte, hogy ez a kampány az európai lakosság állatjóléttel kapcsolatos igényeit kívánja kielégíteni, mivel „Az Eurobarometer adatai szerint az európaiak 94%-a fontosnak tartja a haszonállatok jólétének védelmét. Továbbá a közvélemény még több információt követel a tartási körülményekről”.

Következésképpen az Interovic elnöke, Raúl Muñiz rávilágított arra, hogy az „Európai Állatjóléti Kötelezettségvállalás az Interovic és a Provacuno által a JTT-vel közösen támogatott kezdeményezés, amelynek célja az akkreditált tanúsító pecsétek népszerűsítése az állatjólétben. Ezek a tanúsítványok nem csak az „Öt mentesség” alapelvének és az EU és a nemzeti hatóságok által megkövetelt összes jogszabályi követelményének felelnek meg, hanem „Még egy lépéssel tovább szerettek volna menni azzal, hogy azokat több önkéntes kötelezettségvállalással egészítették ki. Ezek mindegyike objektív és tudományos kritériumokon alapul, amelyek mélyrehatóan vizsgálják az állatot, annak környezetét és kapcsolatát a gondozókkal, hogy teljes mértékben garantálhassák a kérődző állatok egészségét és jólétét a tanúsítók által létrehozott tanúsítvánnyal, amelynek akkreditációját a nemzeti akkreditáló szervezet külön ezzel a céllal végezte.”

Az Állatjóléti Kötelezettségvállalás 10 alapelvének felolvasása során a Provacuno igazgatója megragadta az alkalmat, hogy bejelentse, hogy az Interovic és a Provacuno és a magyar JTT szakértői hasonlóan bármely európai termelő számára elérhetővé tettek mindent, ami az akkreditált tanúsító pecsétek létrehozása érdekében dolgoztak ki. Ez jelentős költség- és időmegtakarítást jelent a minden európai termelő számára, aki a saját országában valamilyen akkreditált tanúsítvány kidolgozásán gondolkodik.

Másfelől a Provacuno elnöke, Eliseo Isla hangsúlyozni kívánta az akkreditáció fontosságát és egyedi, megkülönböztető értékét, mely nagy szerepet játszik bármely tanúsítvány során, mivel „a harmadik felek általi akkreditáció nem csak az átláthatóságot és az időbeni folytonosságot garantálja, hanem egyaránt garanciát nyújt mind a fogyasztók, mind a saját marhakereskedők számára.” Az akkreditált tanúsítás által támasztott követelményeknek köszönhetően a gazdálkodó folyamatos fejlődésen mehet keresztül, és megnyugodhat, hogy az állattartási és gondozási módszerei megfelelőek, ezért mind a fogyasztók, mind pedig az intézmények értékelni és becsülni fogják azt. Megéri az erőfeszítés.” – zárta Isla.

Végül az Interovic és Provacuno elnökei és igazgatói szívélyes üdvözletüket küldték és mielőbbi jobbulást kívántak társuknak, a JTT lábadozó igazgatójának, aki betegség miatt nem tudott megjelenni a bemutatókon.

A három szakértő számára ez az esemény kétségtelenül jelentős érzelmi feltöltődést jelentett, különösen azért, mert felismerték azt, hogy ez a nagy erőfeszítés és #elkötelezettség, amelyet a termelők az Állatjóléttel együtt vittek véghez, és amely arra ösztönzi őket, hogy tovább folytassák munkájukat ezen az úton, minden kétséget kizárólag egyedülálló. Mert ha van valami, ami Interoviccal, Provacunoval és a Juh Terméktanáccsal világossá vált a számunkra, akkor az az, hogy itt az idő, ugyanis #NincsBterv (#NoPlanetB).

Legfrisebb hírek

suscríbete a nuestra newsletter

    Follow us on our social networks

    RRSS  Interovic

    RRSS Provacuno

    European
    Animal Welfare