Hírek

Minden hír egy helyen

Hírek

Minden hír egy helyen

Az európai fogyasztók további állatjóléttel kapcsolatos intézkedéseket és még több információt igényelnek az értékesítési helyeken

– Az európai polgárok 94%-a tartja fontosnak a haszonállatok jólétének védelmét

– 64%-uk több információt szeretne kapni a haszonállatokkal való bánásmódról

Ezen Eurobarométer-adatoknak az ismertetésével kezdte beszédét a Copa-Cogeca Állategészségügyi és Állatjóléti Munkacsoport elnöke, Miguel Ángel Higuera a „Kérődző állatok Európai Állatjóléte” kampány bemutató rendezvényén, amelyet április 27-én rendeztek meg az Európai Parlamentben.

Ezek az adatok minden kétséget kizárólag azt mutatják a számunkra, hogy az állatjólét mennyire fontossá vált Európában. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülésein mindig fontos kérdésként és témakörként szerepel, ahogyan erre Clara Aguilera, EP-képviselő és a Mezőgazdasági Bizottság szocialista frakciójának koordinátora is ráerősített, percekkel a bemutató előtt tartott beszédében.

De nem az állatjólét kérdése az egyetlen, amely aggodalomra ad okot. A lakosság több információhoz szeretne jutni ezzel kapcsolatosan, ezért a parlament egy munkacsoportot hozott létre az állatjólét lehetséges európai szintű címkézésének tanulmányozására, mely csoportnak Higuera is a tagja.

A munkacsoport által levont következtetések meghatározzák, hogy a kereslet és a kínálat szintjén minden állatjóléti címkézés egyenértékű tájékoztatást garantál minden uniós fogyasztó számára, emellett képesnek kell lennie arra, hogy garantálja a piac átláthatóságát, és védelmet nyújtson azoknak a termelőknek, akik megfelelnek ezeknek a magas szintű állatjóléti előírásoknak.

A csoport azt a következtetését is levonta, hogy az állatjóléti címkézés céljait meg kell feleltetni a fogyasztók igényeinek, akik érthető és megbízható forrásból származó tájékoztatást szeretnének kapni.

Lehetőséget kell biztosítaniuk a fogyasztóknak arra, hogy maguk válasszák ki azt az árszintet, melyet még hajlandóak megfizetni, valamint ösztönözniük kell a kereskedelemben résztvevőket, hogy kereskedelmi szabványaikat a saját ütemükben fejlesszék tovább. Egyenlő versenyfeltételeket kell nyújtani az gazdasági szereplőknek az állatjóléti címkézési kezdeményezések között, valamint keretrendszert kell biztosítani az állatjólét folyamatos fejlesztéséhez.

Az állatjóléti címkézéssel foglalkozó csoport arra a következtetésre jutott, hogy az önkéntes címkézés előnyösebb a kötelezővel szemben, különös tekintettel arra, hogy a tagállamok az utóbbit csak korlátozott mértékben fogadják el.

Másrészről az is aggodalmat jelenthet, hogy az önkéntes címkézés korlátozhatja az állatjólétet a kisebb lefedettség és az elfogadás kockázata miatt.

Nagy kihívással állunk tehát szemben. Nemcsak amiatt, hogy releváns-e a kötelező címkézés bevezetése, hanem azért is, mert a lakosság aggódik az állatok jólétéért, ugyanakkor még nem hajlandó többet fizetni egy tanúsítvánnyal rendelkező termékért. Mindeközben a nagy többség úgy gondolja, hogy a több információ pozitívan hathat arra, hogy gyermekek és a fiatalok hogyan viszonyulnak az állatokhoz (az Eurobarometer adatai szerint).

Ezért átfogó kommunikációra van szükség a fogyasztók érzékenyítésére, hogy értékeljék azt, amit a címkézés nyújthat a számukra, valamint megértsék, hogy az állatjóléten kívül jelentős költségek is húzódnak a címkézés mögött, melyet az eladási áraknak is tükrözniük kell.

A spanyol és magyar juh- és kecske szakértők (Interovic és JTT), valamint a spanyol marhahús szakértők (Provacuno) tagjai között az lakosság és a termelők elvárásainak kívántunk megfelelni. Ezért a spanyol Nemzeti Akkreditáló Szervezet (ENAC) által akkreditálható állatjóléti tanúsítványokat fejlesztettünk ki, melyek több mint 120 tudományos kritériumokon alapuló, mérhető és időben nyomon követhető paraméterrel rendelkeznek.

Most a lakosságon a sor. Rendelkezésükre állnak az akkreditált tanúsítványok, amelyek tudományos szigorral, teljes mértékben garantálják az átláthatóságot, valamint egy független harmadik fél (ENAC) által auditáltak, illetve teljes körű garanciát vállalnak arra vonatkozóan, hogy az e tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszereket hogyan állították elő. Most már a fogyasztók kezében a hatalom, és rendelkeznek az általuk kért eszközökkel, hogy igazán megkülönböztethetővé tegyék az állatjólétet.

Legfrisebb hírek

suscríbete a nuestra newsletter

    Follow us on our social networks

    RRSS  Interovic

    RRSS Provacuno

    European
    Animal Welfare