Hírek

Minden hír egy helyen

Hírek

Minden hír egy helyen

Hogyan dönthető el, ha egy állat teljesen egészséges: az állattartók és az állatorvosok közötti kapcsolat fontossága

Az állatok viselkedése, testtartása vagy az egymáshoz való viszonya sok mindent elárul a fizikai és a pszichológiai állapotukról. Ezen tényezők analizálása és mérése kulcsfontosságú, ahogyan az előző posztokban is említettük, annak érdekében, hogy az állatjólét terén a legmagasabb színvonalat teremtsük meg a gazdaságokban.

A szakértők által elvégzett állatjóléti paraméterekről készített kimerítő elemzésnek köszönhetően, az alábbiak válnak elérhetővé:

– Szükség esetén állatelsősegélynyújtás biztosítása,

– A betegségektől való szenvedés elkerülése,

– A lehetséges betegségek időben megállítása.

Az európai állatjólét iránt elkötelezett gazdaságokban az állatorvosok és a farmerek közötti kapcsolat létfontosságú. Amikor az állatok békésen pihennek vagy ha a fajtájukra jellemző viselkedést mutatnak, minden apró információ analizálásra és feldolgozásra kerül, mindig figyelembe véve a szigorú európai szabályozásban foglalt tudományos paramétereket.

Ebben az értelemben, például a spanyol szarvasmarha ágazat képviselője (Provacuno)  a Spanyol Juh és Kecske Szakmaközi Szervezete (Interovic) és a magyar Juh Terméktanács (JTT) kifejlesztett olyan minőségi mutatókat, amely több, mint 80 paramétert vesz figyelembe és vizsgál meg, amelyek mindegyikét tudományos kritériumok támasztanak alá.

Számos indikátor létezik, amely az állatok optimális jóléti állapotára vonatkozik az egészség tekintetében. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be példákkal:

  1. Külső megjelenés: az egészséges jószág éber és tudatában van az őt körülvevő dolgokkal. Aktív, a fejét magasan tartja és a végtagjaival alátámasztja. Amikor egy állat elkülönül a társaitól, a viselkedés okát érdemes megvizsgálni, és az esetet a lehető legjobb módon kezelni.
  2. Mozgás: A mozgás szintén sok mident elárul az állatokról. Számos tényező megfigyelésére van szükség, például, hogy mennyi ideig pihen, vagy milyen gyakran eszik a nap folyamán.
  3. Szem: Egyértelmű indikátorai az állat jólétének a fényesen tündöklő szemek, amelyek egyáltalán nem könnyeznek.
  4. Fülek: A kérődzők legaktívabb testrészei közé sorolhatók a fülei és a farka. A folyamatos mozgatásuk jelzi az állatok külső ingerekre adott reakcióját, illetve a figyelmét, ami pozitív jele az állat jólétének.

5.  Orr: a tehenek egészségének egyértelmű jele a nedves orr. A juh és a kecskék    esetében ennek az ellenkezője érvényesül, az orr hideg és száraz.

6. Száj: A kérődzők nyála nem csöpög. A lassú rágás a fogak problémájára utalhat.

7. Légzés: A pihenés közben megállapítható egy jószágról, hogy egészséges-e, a sima és a szabályos lélegzetvétele alapján. Néhány esetben a mozgás és a meleg idő megnöveli a légzés intenzitását, ezért fontos, hogy minden tényező analizálva legyen.

8. Kérődzés: a juh, a kecske és a marha 6-8 órát kérődzik a nap folyamán. A kérődzés  az állatjólét remek indikátora.

Fontos megérteni, hogy a különböző indikátorokon keresztüli értékelésnek és felderítésnek pontosnak, nyomonkövethetőnek, felülvizsgálhatónak és feljegyezhetőnek kell lennie. Ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a hamis diagnózist és a kérődzők szubjektív megítélését. Továbbá, a mérést és a kontrolt egy pontos akciótervnek kell kísérnie, minden esetben garantálva a megfelelő feltételeket.

A viselkedés, az attitűdök és  a fizikai tényezők tanulmányozása biztosítja az állatjólétet negatívan befolyásoló elemek ellenőrízhetőségét; melyek rögzítése lehetővé teszi az analizálásukat, kiértékelésüket és az arra adott akcióterv garantálja a kockázatok csökkenését és az állatjólétet.

Legfrisebb hírek

suscríbete a nuestra newsletter

    Follow us on our social networks

    RRSS  Interovic

    RRSS Provacuno

    European
    Animal Welfare